Beregning af outs i poker – Del 1

En af de mest grundlæggende, men også en af de mest afgørende færdigheder for en pokerspiller er evnen til hurtigt at beregne, hvor mange outs man har til en vindende hånd.

Det kan synes kompliceret i begyndelsen, men i virkeligheden tager det kun lidt øvelse for at det bliver af anden karakter.

Når du spiller poker er bedste scenario altid få dine penge ind med den bedste hånd. Det er bare ikke den virkelighed spilles i, og du kommer til at få dine penge ind dårligt fra tid til anden.

I de tilfælde, hvor du får dine penge dårligt ind, er tanken, at du er i stand til at lave en hånd på et senere tidspunkt, som er bedre end din modstanders. De kort, som giver dig den vindende hånd er kendt som “outs”.

Et eksempel: Du har

[A:k;K:k]

Din modstander viser dig ved et uheld

[J:d;9:d]

på et

[10:S;J:k;3:k]

bord. Hvor mange outs har du?

Nå, du har to overkort til hans knægt, hvilket betyder, at tre esser og tre konger er outs til et højere par. Du har også fire dronninger, som vil give dig en nut straight, og du har ni klør, der kan give dig flush.

Selvfølgelig, skal du herefter checke om nogle outs er talt flere gange. Du kan ikke tælle dronning i klør to gange. Så når du gentæller, har du i alt 18 outs. Det er dermed mange kort, der kan komme på turn til at hjælpe dig.

Et 18 outs draw er meget stort, og faktisk gør det dig til en favorit mod top par på floppet.

Sæt din modstander på en hånd range

I virkeligheden vil det aldrig være indlysende som i ovenstående eksempel – din skurk har ikke tænkt sig at vise dig sine kort. Så du skal være i stand til at sætte ham på en række af sandsynlige hænder. Når du har hans mulige range, bliver det nemmere at beregne dine outs.

Du vil aldrig være i stand til at sætte din modstander på en nøjagtig hånd, så outs beregning vil aldrig være helt nøjagtig. Vores beregninger vil i sidste ende kun være så nøjagtige som den hånd range, du sætter din modstander på.

Hvis du i ovenstående eksempel giver din modstander

[J:s;J:h]

Har du betydeligt færre outs end før. F.eks. vil dine tre resterende esser og konger ikke længere give dig den vindende hånd. Desuden kan du ramme din hånd på turn og stadig tabe på river kortet, hvis bordet parer op.

Ved beregningen af outs, skal du huske at det ikke er en eksakt videnskab, og at nogle gange er et kort, du tror, er outs, faktisk ikke outs til den bedste hånd.

Læs med næste gang, hvor halve outs og skjulte outs behandles i anden del af beregning af outs.